Gyvenimus keičianti mokykla džiunglėse

Tarp mokomųjų lysvių renkama saulės energija

Tarp mokomųjų lysvių renkama saulės energija

“Ooo, vaikams ši mokykla patinka! Jie sako, kad stovyklauja kiekvieną dieną!“, – entuziastingai beria man oro uosto eilėse įgyta nauja pašnekovė. Kai mūsų žvilgsniai susitiko pirmą kartą, su vaikais laukiau, kol išsirangys šešialinka eilė prie pasų kontrolės. Sėdėjom laisvoje teritorijoje ant grindų, aš buvau šalia, mano dvi žaidė su savo kelioninėmis lėlėmis. Abi jos vardu Lėja, o pavardes kaskart dalijasi iš trijų variantų – Rožės, Tulpės ir Pakalnutės.  Lėlės tapo proga pakalbėti – pašnekovės amerikietės dukros, dabar gyvenančios Balyje, turėjo tokias pačias. Kai dar nėjo į Žaliąją mokyklą, kuri joms ir jų vyresniajam broliui – kaip nuotykis. “Mes čia – tik vienam semestrui. Su trimis vaikais mokslas pasidaro o koks brangus! Bet ir dėl tiek verta. Mokykloje – vaikai iš keturiasdešimties šalių. Jie daug ką mokosi per praktiką, patys siūlo projektus, daug sužino apie ekologiją“, – sako ji man. Apie Žaliąją mokyklą paklausiau pati – ji unikali viso pasaulio mastu, ir vakariečius su vaikais vidury tropinės Balio salos dažnai galima nuspėti turint su ja ryšį.

Stogas - iš bambuko, stalai - iš bambuko, kieme - irgi bambukai

Stogas iš bambuko, stalai iš bambuko, lauke – irgi bambukai

Man labai norėjosi bent trupinio asmeninės patyrusiųjų nuomonės – nes patys džiunglėse įsikūrusioje mokykloje apsilankėme kaip eiliniai smalsautojai, ir aš jaučiausi pamačiusi kur kas mažiau, nei tikėjausi. Taip, įspūdingas keliaaukštis bambuko konstrukcijos pastatas, mokyklos širdis, kurios vaizdai publikuoti didžiausiame dizaino portale designboom. Vieno įkūrėjų, juvelyro, sėkmingai kelis dešimtmečius raičiusio sidabro drakonus į apyrankes, kalba TEDe apie tai, kaip Alo Goro filmas “Nepatogi tiesa“ pakeitė jo gyvenimą – tiksliau, svajones apie ramią pensiją pardavus sėkmingą šeimos verslą. Užklystantys drugeliai ir driežai į klases be sienų, piratų laivas, į kurį tilptų po džiunglių žvėrių porą, saulės energijos kolektoriai, visur esančiuose daržuose susodintos daržovių, ryžių, prieskonių lysvės, į nuolatinius užsiėmimus įtrauktos imtynės purve. Eilinių ir žymių rėmėjų vardai, išraižyti pagrindinio holo kostrukcijose.

Laivas - žaidimams

Laivas – žaidimams

Gerai pasiruošusios mokyklos marketingistės vedamas turas smalsiesiems, akcentuojant, kad mokykla siekia turėti bent penktadalį mokinių vietinių – o jų mokesčiams padengti reikia fondo. Nuolat pabrėžiamas tvarumas ir ekologija – nenaudojami kondicionieriai, elektra gaminama iš atsinaujinančių šaltinių, medžiagos statyboms – taip pat. Tualetai mokykloje – be kanalizacijos: turinys virsta trąša. Neakcentuojama, bet jaučiama Valdorfo pedagogikos linija.Kas nerealu? Ta prasme, kad labai realu beveik trims šimtams vaikų, bet nu-nerealiai – vaikai visą laiką būna lauke, nes kartais sėdi po stogu, bet be sienų, o didžiąją mokslo laiko dalį apskritai ir nesėdi – lenda į akmenuotą upę skaičiuoti srovės stiprumo, kiša ryžių daigus į žemę norėdami suprasti Fibonačio skaičius (o aš mokiausi juos? neatsimenu tai tikrai), duodasi su iPadais, nes pas juos atvažiavo pasaulinio garso fotografas ir perduoda savo žinias apie apšvietimą nuotraukose, žaidžia futbolą ir kartu su klasiokais valgo savo užaugintus baklažanus. Lengvas hipiškumas tvyro ore. Dėl šių vaikų mokslų šeimos pakeičia gyvenimą ir atsikrausto į Balį. Pas juos atvažiuoja ne tik progresyvūs švietėjai, bet ir kiti prieš srovę pasivaikščioję – pavyzdžiui, pasaulio yo-yo čempionas, laimingai gyvenantis iš savo pasirodymų (jo tėvai tikriausiai nemanė, kad tai – rimta profesija).  Gyvena tikroje bendruomenėje – pasaulėžiūros prasme labiausiai, bet ir fiziškai: dalis šeimų apsistoja šalia mokyklos įkurtame Bambukų kaime. Dalis tėvų dirba mokytojais arba administracijoje. Susidraugauja su žmonėmis iš įvairių vietų – ir, tikėtina, ilgam.

Pavalgius susitvarkoma žaliai

Pavalgius susitvarkoma žaliai

Žino, kad dalyvauja kažkame išskirtinio – turai po mokyklą vyksta kasdien, pasaulinė medija dėmesio skiria daugiau nei toms mokykloms, iš kurių vaikai atsikrausto – ir tikriausiai, net ir kartu sudėjus. Žaliosios mokyklos įkūrėjai nuolat pabrėžia savo norą, kad jų idėjas nusižiūrėtų kiti. Gal yra norinčių Lietuvoje?

Komentarų: 3

  1. Sveikos mamos,

    šis straipsniukas man kaip padrąsinimas:) Kaip tik šiemet planavau pradėti sekmadieninę gamtos mokyklėlę, kur miesto vaikučiai galėtų susipažinti su gamta, daržais, vabalais ir upeliais. Dar tikrai nedrąsiai ir atsargiai planavau viską, bet jei sulaukčiau susidomėjimo ir palaikymo, nežinia į ką tai galėtų išaugti. Šiek tiek plačiau apie tai galit paskaityti mūsų svetainėje http://www.slenyje.lt, ten rasit ir mano kontaktus. Labai džiaugčiausi sulaukusi atsiliepimų ir pasiūlymų.
    Ieva

  2. Ieva, fainai! Gerai, kad darot – ačiū, kad pasidalinot.

  3. kaip faina, kad aplanket !!!

Parašykite komentarą